DIGITALNI MENTOR: MARIJA ERMENC

Webinar - ilustracija

Digitalni mentor je projekt prostovoljstva oziroma pomoči »učitelj učitelju«. Učitelji s svojimi izkušnjami pri poučevanju pomagajo tudi drugim učiteljicam in učiteljem, jim svetujejo in z njimi sodelujejo.

Ime in priimek: Marija Ermenc

Moja kratka predstavitev: Sem učiteljica fizike, tehnike in gospodinjstva na OŠ Ljubno ob Savinji. Poleg tega vsako leto poučujem še dva do tri izbirne predmete in pripravljam učence na različna tekmovanja s teh treh področij. Najraje delam s tekmovalci Zlate kuhalnice ter z udeleženci tekmovanj iz astronomije in logike. Sem tudi vodja prehrane in mentorica za področje prometa ter s tem mentorica kolesarskih izpitov.

Poučujem fiziko, gospodinjstvo ter tehniko in tehnologijo na predmetni stopnji.

Pri izbirnih predmetih tehnika in načini prehranjevanja sem se odločila učencem dati večtedenski projekt za zaključni izdelek. Pri tehniki izdelajo okrasni ali uporabni predmet iz naravnih materialov ter priložijo skico, pri obdelavi gradiv še načrt in tehnološki list. Pri načinih prehranjevanja pa morajo za zaključni projekt sestaviti zdrav celodnevni jedilnik, en obrok, kosilo ali večerjo, pa tudi skuhati in pripraviti pogrinjek ter jed servirati.

Pri gospodinjstvu sem učencem pripravila navodila za šivanje gumbov, po katerih so jih potem doma prišili, nekateri pa so se s pomočjo babic lotili tudi vezenja in kvačkanja. Oboje je primerno kot izdelek za oceno.

Najbolje pa se obnesejo preverjanja znanja pri tehniki prek križanke ali kliktestov. Teh testov ni težko sestaviti, dodajaš lahko slike in videoposnetke, učenci takoj dobijo povratno informacijo, učitelj pa obdelane podatke, kar je super tudi za ocenjevanje.  

Drugim učiteljem in učiteljicam lahko pomagam na sledečih področjih:

  • komunikacija z učenci prek eAsistenta
  • organizacija pouka na daljavo
  • priprava navodil/gradiva za učence pri pouku na daljavo
  • motiviranje učencev za pouk na daljavo
  • preverjanje znanja na daljavo
  • priprava interaktivnih vsebin
  • priprava preverjanj, križank, kliktestov
  • z njimi delim svoje že pripravljene vsebine

Z mano lahko drugi učitelji in učiteljice stopijo v stik tako, da:

  • mi pišejo po e-pošti: marija.ermenc@guest.arnes.si
  • se povežejo z mano drugače (Skype, Facebook, blog): Facebook, Messenger

Postanite digitalni mentor!

Vabimo Vas, da priskočite na pomoč in se vključite v projekt prostovoljstva oziroma pomoči »učitelj učitelju« ter tako s svojimi izkušnjami pri poučevanju pomagate tudi drugim učiteljicam in učiteljem. Vaše sodelovanje z nami bo preprosto, njegov obseg pa bo tolikšen, kot boste želeli oz. kolikor boste lahko sodelovali.

Učiteljem in učiteljicam lahko pomagate z nasveti, kako pripraviti vsebine za učno uro ali kako uporabljati katero izmed orodij za spletno poučevanje, oz. jim predstavite kako drugo dobro prakso poučevanja na daljavo, ki ste jo razvili. Nasvete lahko podate na različne načine, v pisni obliki ali na primer kot kratko spletno predavanje. Način pomoči boste izbrali sami.

Za vas smo pripravili kratek spletni obrazec, prek katerega se lahko nekoliko podrobneje predstavite in nam sporočite, na katerih področjih lahko pomagate oz. svetujete. Naše uredništvo bo nato pregledalo vse predstavitve in vas poklicalo ali prek e-pošte obvestilo o objavi na spletni strani.

Orodja za pouk na daljavo - Oglejte si praktična spletna predavanja za pouk na daljavo