ORODJA ZA POUK NA DALJAVO

Orodja za pouk na daljavo - pasica

Potrebujete pomoč pri izzivih, ki jih prinaša pouk na daljavo?

Tudi tokrat prejemamo prošnje za pomoč, kako učinkovito in smiselno uporabljati digitalna gradiva, kako poučevati na daljavo, katera orodja uporabljati ter kje in kako se naučiti več o tem. Za vas smo tako pripravili nabor praktičnih spletnih predavanj učiteljic in učiteljev, ki so se tako kot vi soočali z izzivom poučevanja s pomočjo spletnih orodij.

Spoznajte Microsoft Teams, spletno učilnico Google, Kahoot, Zoom, Quizlet in še mnoga druga orodja!

Cikel spletnih predavanj: Orodja za pouk na daljavo in formativno spremljanje učencev

Dejan Kramžar je učitelj zgodovine in nemščine na OŠ Toneta Okrogarja, soavtor priročnikov Maximal 1, 2, 3 in mednarodnega učbenika Maximal 3, ambasador eTwinninga, prejemnik zlatega kabla in evropske nagrade za Slovenijo ob 30-letnici programa Erasmus+, član razvojne skupine za zgodovino, avtor videovodnikov, izvajalec webinarjev, seminarjev in delavnic ter prevajalec spletne strani Oodlu.

Na spletnem predavanju, boste spoznali orodja za pouk v živo in formativno spremljanje učencev. Cikel predavanj zajema (za vse predmete) uporabna orodja in načine za izvajanje spletnih konferencizdelavo kvizov in preverjanja znanja.

Orodja za pouk na daljavo

Orodja za pouk na daljavo: Spletna učilnica Google

Irena Rimc Voglar je učiteljica angleškega in nemškega jezika na OŠ Velika Dolina in Cerklje ob Krki, predavateljica poslovne angleščine na Višji strokovni šoli Brežice ter ambasadorka eTwinninga. V vlogi ambasadorke vodi delavnice in webinarje za učitelje.

V spletnem predavanju boste spoznali, kako ustvarite, uredite in uporabljate spletno učilnico Google za namene pouka na daljavo. Predavateljica vam bo tudi pokazala svoje primere učilnic.

Orodja za pouk na daljavo: Quizlet, Kahoot in Liveworksheets

Predavateljica in učiteljica Mateja Sukič Kuzma, vam bo na spletnem predavanju podrobneje predstavila tri učna orodja – Quizlet, Kahoot! in Liveworksheets. Vsa tri so ji bila v veliko pomoč že pri poučevanju v razredu, še posebno pa so uporabna sedaj, pri pouku na daljavo. Po njenih izkušnjah gre za učna orodja, ki so raznovrstna in uporabniku prijazna ter koristna pri spoznavanju nove snovi, utrjevanju, preverjanju in ocenjevanju.

Quizlet: spletno učno orodje, ki omogoča poučevanje in učenje s pomočjo učnih kartic ter različnih iger in testov. Omogoča preprosto izdelavo kartic z slikovno ali besedno iztočnico v različnih jezikih. Ponuja zelo bogat nabor aktivnosti, ki popestrijo pouk in vpeljejo igro v učenje.

Kahoot!: uporabljate ga lahko za pregled znanja učencev, za formativno ocenjevanje ali za odmik od tradicionalnih učnih dejavnosti. To je spletna aplikacija za pripravo kvizov, ki vključuje zabavo, tekmovanje in utrjevanje snovi. Omogoča različne vrste vprašanj, ankete, vstavitev videoposnetkov in zvočnih posnetkov v vprašanje, postopno razkrivanje slike in še mnogo drugega.

Liveworksheets: s tem orodjem lahko tradicionalne tiskane učne liste spremenite v interaktivne spletne vaje, ki omogočajo samodejno popravljanje nalog. Spletno učno orodje podpira različne formate nalog, npr. doc, pdf, jpg ali ppt.

Poučevanje na daljavo

Orodja za pouk na daljavo: MozaBook in Mozaweb

Orodji MozaBook in Mozaweb vam bo predavatelj Štefan Istvan Varga predstavil v nekaj točkah:

  • uporaba programov MozaBook in MozaWeb pri pouku na daljavo: ustvarjanje računa MozaWeb, ustvarjanje skupin na MozaWebu, dodajanje učencev k skupinam, dodeljevanje domačih nalog, preverjanje, ocenjevanje domačih nalog, povratne informacije o uspešnosti in napredovanju učencev,
  • priprava interaktivnih nalog v programu MozaBook: praktični prikaz priprave nalog z orodjem, uporabnim v ta namen,
  • uporaba Modrijanovih interaktivnih učbenikov pri pouku geografije in zgodovine: učbeniki oživijo; priprava interaktivnih nalog, ustvarjanje problemskega pouka.
USTVARITE NOVO ZNANJE – SPOZNAJTE NAJBOLJ MODRE WEBINARJE

Aktualne izobraževalne teme v obliki krajših spletnih izobraževanj so že na voljo! Pridobite kompetence prihodnosti, znanja in veščine, ki pedagoškim in strokovnim delavcem omogočajo strokovno in osebno rast.

Orodja za pouk na daljavo: Zoom

ZOOM je platforma za avdio in video komunikacijo. Njena brezplačna različica omogoča konferenčne klice, dolge do 40 minut. Uporaba platforme je preprosta, a je potrebna njena predhodna namestitev na izbrano napravo (pametni telefon, tablica, računalnik). Predavateljica Edita Pašagič vam bo razložila postopek registracije, predstavila delovanje orodja (deljenje zaslona, tabla, časovna omejitev, nekaj trikov) in opisala lastne izkušnje pri poučevanju z njimi.

Spletna predavanja

Orodja za pouk na daljavo: Microsoft Teams

Na Osnovni šoli Dobje v pouk že več let uspešno vključujejo sodobno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo. So odprti, inovativni, vedno v iskanju novih rešitev za pestrejši in z IKT podprt pouk, pri čemer je IKT zgolj orodje, ki tako učiteljem kot tudi učencem olajša delo.

Profesorici razrednega pouka Mateja Pintar, Mateja Frece in ravnateljica OŠ Dobje, Suzana Plemenitaš bodo v spletnem predavanju predstavile aplikacijo Microsoft Teams, ki nudi odlično priložnost, da med poučevanjem na daljavo povežete različne socialne, vzgojne in izobraževalne vidike. Ko potrebujete hiter dostop do programov, dokumentov in datotek, vam Microsoft Teams omogoča, da ostanete osredotočeni in organizirani na enem osrednjem mestu. Dodajte lahko zavihke za priljubljena orodja in pomembne datoteke, sodelujte v realnem času v dokumentih in jih shranite ali omogočite v skupno rabo.