KAKO IZSTOPITI IZ PEKLENSKEGA VLAKA IZGORELOSTI IN PONOVNO ZAŽIVETI?

Ženska se spopada s stresom

V današnji družbi nenehnega razvoja tehnologije, digitalizacije in hitrega potrošniškega življenja se od nas pričakuje sledeče:

NAREDITE, DELUJTE, POJDITE V AKCIJO!

USTREZITE DRUGIM, NE SEBI!

NAJBOLJŠE ČIM PREJ, ZATO POHITITE!

OB TEM PA NAREDITE ŠE POPOLNO!

Ste marljivi in odgovorni? Ste zanesljivi in pridni? Čutite stiske drugih? Ste natančni in predvidite vse vnaprej, tudi nevšečnosti in malenkosti? Se hitro odzivate na potrebe drugih? Hitite in vam zmanjkuje časa zase? V besedišču pogosto uporabljate: moram, nič ni tako dobro, da ne bi bilo lahko še boljše. Ste razumevajoči, se izogibate konfliktom, želite pomagati drugim, ne znate reči ne? Je vaš um ves čas v akciji in se zato ljudje obračajo na vas po nasvete? Če se prepoznate v vsaj dveh naštetih lastnostih, potem iskreno vabljeni.

Na predavanju odkrito podelim svojo lastno izkušnjo z izgorelostjo v času pandemije – od začetne simptomatike in utrujenosti vse do adrenalnega zloma. Zavedam se, da je govoriti o sebi in svojem zdravju lahko tudi tvegano, a je iskreno moj namen le ozaveščanje, kaj se lahko zgodi, ko izgubimo stisk s seboj in s svojim telesom.

Med svojimi predavanji ugotavljam, da danes v visoko potrošniški družbi ljudi v stres najpogosteje spravljajo časovni pritiski, naporni ljudje in odnosi v konfliktnem okolju ter lastni priganjalci, ki so del nas kot privzgojeni življenjski vzorci ali pa smo jih razvili sami, celo kot svojo odličnost (npr. pri meni je to perfekcionizem).Ti priganjalci nezavedno določajo naše vrednote, prepričanja, kasneje strategije in tudi vedenje.

V dobi zaslonov, hitrega prenosa informacij in visokih pričakovanj stresa ne bo manj. V dobi, ko dobro ni več dovolj, ampak mora biti odlično, stresa ne bo manj. Tako statistika že nekaj časa jasno kaže porast diagnoze Z730 – izgorelost.

Izsledki evropskih raziskav kažejo, da so ogroženi pripadniki vseh poklicev in vsa delovna mesta (Nizozemski statistični urad), najbolj pa tista na področju izobraževanja. Po podatkih Inštituta za razvoj človeških virov najbolj izgorevajo: visoko izobražen kader ženskega spola po 50. letu starosti, kader na vodilnih položajih managiranja, ljudje v poklicih, kjer je veliko neposrednega stika z ljudmi (zdravstvo, šolstvo, storitvene dejavnosti), ter dijaki in študentje. Zadnje raziskave NIJZ konsistentno kažejo, da je s stresom povezano duševno zdravje najbolj prizadelo mlade.

USTVARITE NOVO ZNANJE – SPOZNAJTE NAJBOLJ MODRE WEBINARJE

Aktualne izobraževalne teme v obliki krajših spletnih izobraževanj so že na voljo! Pridobite kompetence prihodnosti, znanja in veščine, ki pedagoškim in strokovnim delavcem omogočajo strokovno in osebno rast.

Žal je izgorelost v veliki meri prisotna tudi med mladimi, pri generaciji na pragu življenja, ki je vse bolj občutljiva, ima nizko frustracijsko toleranco, ki živi v svetu ugodja in hitrega potrošniškega zadovoljevanja. Pandemija in šolanje na daljavo sta pustili posledice. Rezultati omenjene raziskave NIJZ (april, 2021), ki je vključevala 7154 študentov visokošolskih zavodov v Sloveniji, kaže, da ima večina udeleženih v raziskavi (78,4 %) zelo šibko psihično prožnost, zato vsega, kar je prinesla pandemija, ne bo rešilo zdravstvo, potrebno bo širše družbeno sodelovanje vseh deležnikov.

Pomembno je, da kot individuumi najprej detektiramo svoje stresorje, se nanje pripravimo in se jih naučimo regulirati. Prva koraka sta regulacija in poznavanje lastne čustvene abecede –prepoznavanje, poimenovanje čustev, ki jih obvladujemo na različne načine; sledi sprememba življenjskega sloga in nato najpomembnejše – rahljanje osebnostih značilnosti, ki nas vodijo na pot izčrpavanja.

V predavanju boste izvedeli:

  • kakšni so opozorilni znaki, ki jih sporoča telo,
  • kateri so prvi simptomi in faze izgorelosti,
  • kakšna je razlika med delovno izčrpanostjo in izgorelostjo,
  • koga ima izgorelost najraje,
  • kaj lahko naredite takoj,
  • katere dejavnosti je smiselno uvesti takoj,
  • kakšno hrano potrebuje telo, ki izgoreva,
  • kako delati drugače,
  • kako živeti drugače.

Če lahko s svojo izkušnjo pomagam nekomu, da prekine vzorce izčrpavanja, potem je moj namen dosežen. Po letu in pol sem s procesom rehabilitacije spremenila pomembne dejavnike tveganja, z brzega presedla na potniški vlak, ki pelje sicer mnogo počasneje in se ustavlja na mnogih vmesnih postajah, vendar je moje življenje danes veliko bolj lahkotno, sproščeno in srečno.

Kot je napisal Konfucij: Vsak človek ima dve življenji, drugo se začne, ko spozna, da ima samo eno.

Se vidimo na naslednji postaji!

Mirjana Jelančič, prof.,
licencirana praktičarka NLP,
osebna in poslovna coachinja