DOŽIVLJAJSKI SPIS:
PRAKTIČNI NASVETI ZA PISANJE

Punčka razmišlja, kaj bi napisala

Ali vaši učenci in učenke radi pišejo doživljajske spise? Ponujamo vam nekaj praktičnih nasvetov o tem, kako se pripraviti na tvorjenje, kako pisati in kako na koncu še izboljšati doživljajski spis. Ta posebni čas šolanja na daljavo kar kliče po pisanju spisov in morda se najde kakšen nov pisateljski talent, kdo ve!

Doživljajski spis je subjektivno pripovedovalno besedilo

Doživljajski spis je zapisano prevladujoče subjektivno pripovedovalno besedilo. V njem učenci in učenke prikazujejo svoj enkratni pretekli dogodek (torej to, kar se je zgodilo njim), zato so glagoli v pretekliku. Ker vsak dogodek sestoji iz več dejanj, ki so med seboj časovno povezana, morajo biti ta dejanja v besedilu pravilno razvrščena. Doživljajski spis je iz treh delov: uvoda, jedra in zaključka.

Otroci pišejo v zvezek

Več o pripovedovalnih besedilih in o strategijah tvorjenja enogovornih besedil si lahko preberete TUKAJ.

USTVARITE NOVO ZNANJE – SPOZNAJTE NAJBOLJ MODRE WEBINARJE

Aktualne izobraževalne teme v obliki krajših spletnih izobraževanj so že na voljo! Pridobite kompetence prihodnosti, znanja in veščine, ki pedagoškim in strokovnim delavcem omogočajo strokovno in osebno rast.

Kako tvorimo doživljajski spis?

S svojimi učenci in učenkami si lahko ogledate novi videoposnetek, ki smo ga letos posneli za prenovljeno serijo Gradim slovenski jezik 5 – izdaja s plusom. Na posnetku se petošolec Simon z očetovo pomočjo pripravlja na tvorjenje doživljajskega spisa. Verjamemo, da bo posnetek popestril pouk slovenščine, učenci in učenke pa bodo postopek usvojili na zanimiv način.

Doživljajski spis (videoposnetek)

Na TEJ POVEZAVI najdete tudi navodila za pisanje doživljajskega spisa, ki bodo vašim učencem in učenkam gotovo koristila pri pripravi in tvorjenju lastnega besedila.